Mangostan pochodzi z południowo – wschodniej Azji.
Dzisiaj uprawiany jest niemal na całym świecie, najlepiej rozwija się na terenach ciepłych, w temperaturze 25 do 37 st. Pierwsze owoce wydaje dopiero po 8 -10 latach. Drzewa mangostanu w stanie dojrzałym osiągają wysokości od 6 do 25 m. Światowym liderem w uprawie mangostanu jest obecnie Tajlandia.
Królem owoców jest durian, natomiast Królową Owoców nazywany jest mangostan
Jest on wielkości mandarynki ma twardą, ciemną skórkę, a biały miąższ mangostanu przypomina czosnek. Ma wspaniały smak i wg wielu konsumentów jest jednym z najsmaczniejszych owoców na świecie. Przypomina smak truskawek, kiwi, moreli, ananasa, pomarańczy. Pewien nieznany żeglarz pod koniec XIX w. opisał tak jego smak: “Mangostan ma smak, którego nie da się określić, tak samo jak nie można opisać śpiewu kanarka czy woni fiołka”
U nas są to jedne z droższych owoców na sklepowych półkach. Trzeba przyznać, że wart jest swojej ceny!
W Azji można usłyszeć wiele opowieści o zdrowotnym działaniu tej rośliny.
Legenda mówi, że Budda wędrując przez tropiki spróbował owocu mangostanu, poczuł się wyśmienicie więc pobłogosławił go. W wielu kulturach owoc jest uważany za cudowny dar niebios. Niektórzy przyrównują go do manny z nieba. Dla medycyny azjatyckiej jest owocem świętym i bardzo cennym.
W Tajlandii skórkę z owocu suszono, mielono i wykorzystywano do leczenia urazów, zakażenia skóry, biegunek. W krajach azjatyckich w medycynie ludowej sok z owocu traktowany jest od lat jako lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, przy zatruciach pokarmowych i przy ogólnym osłabieniu.
Naukowcy również “pochylili się” nad tą rośliną.
Firmy farmaceutyczne też korzystają z mangostanu wykorzystując jego wspaniałe właściwości przy produkcji różnych leków.
Mangostan to wspaniałe źródło błonnika, białka, węglowodanów, witamin z grupy B oraz C, A, E, minerałów, m.in. potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk, magnez. Nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych. Bywa polecany jako składnik diety regulujący ciśnienie krwi i wspierającej zdrowie serca.
To co szczególnie wyróżnia ten owoc to ilość zawartych w nich antyoksydantów, ksantonów.
Spośród ponad 200 zidentyfikowanych ksantonów mangostan zawiera ich aż ok. 40!
Każdy ksanton ze względu na swoją budowę wspomaga leczenie różnych chorób. Skomasowanie w jednym owocu tak dużej ilości ksantonów powoduje, że ekstrakt z mangostanu ma tak dobroczynne działanie dla naszych organizmów.
Zdaniem naukowców, należą one do najsilniejszych związków przeciwutleniających i łączone są z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwalergicznymi, poprawiającymi stan skóry, wspierającymi układ odpornościowy oraz przemianę materii.
Mangostan to owoc ogólnie odmładzający, wykazujący pozytywny wpływ na kondycję skóry zwalczając egzemę wysypki alergiczne i bakteryjne. Istnieją również niepotwierdzone jeszcze badania sugerujące, że tajski przysmak może zapobiegać rakowi skóry.
To tylko mała część tak dobroczynnego działania mangostanu na zdrowie człowieka.
Z mangostanu możesz przyrządzać wspaniałe potrawy
Owoc jest często składnikiem różnych sałatek, kremów do ciast, lodów, a nawet ciast, sorbetów. Doskonałym produktem jest sok z mangostanu.
W Polsce mamy już wspaniały napój, którego podstawowym składnikiem jest właśnie mangostan.
Ja go codziennie piję. To jest pyszne! Pijąc pamiętam o tym jakie zbawienne działanie na organizm mają ksantony zawarte w owocach mangostanu.
Jeśli chcesz mieć możliwość zakupienia tego produktu 10% taniej to zachęcam do zapisania się na mój newsletter i śledzenia oferty sklepu.