Mangostan – bogate źródło ksantonów

Mangostan pochodzi z południowo – wschodniej Azji. 

Dzisiaj uprawiany jest niemal na całym świecie, najlepiej rozwija się na terenach ciepłych, w temperaturze 25 do 37 st. Pierwsze owoce wydaje dopiero po 8 -10 latach. Drzewa mangostanu w stanie dojrzałym osiągają wysokości od 6 do 25 m. Światowym liderem w uprawie mangostanu jest obecnie Tajlandia. 

 

Królem owoców jest durian, natomiast Królową Owoców nazywany jest mangostan

Jest on wielkości mandarynki ma twardą, ciemną skórkę, a biały miąższ mangostanu przypomina czosnek. Ma wspaniały smak i wg wielu konsumentów jest jednym z najsmaczniejszych owoców na świecie. Przypomina smak truskawek, kiwi, moreli, ananasa, pomarańczy. Pewien nieznany żeglarz pod koniec XIX w. opisał tak jego smak: “Mangostan ma smak, którego nie da się określić, tak samo jak nie można opisać śpiewu kanarka czy woni fiołka”

U nas są to jedne z droższych owoców na sklepowych półkach. Trzeba przyznać, że wart jest swojej ceny! 

 

W Azji można usłyszeć wiele opowieści o zdrowotnym działaniu tej rośliny.

Legenda mówi, że Budda wędrując przez tropiki spróbował owocu mangostanu, poczuł się wyśmienicie więc pobłogosławił go.  W wielu kulturach owoc jest uważany za cudowny dar niebios. Niektórzy przyrównują go do manny z nieba. Dla medycyny azjatyckiej jest owocem świętym i bardzo cennym. 

W Tajlandii skórkę z owocu suszono, mielono i wykorzystywano do leczenia urazów, zakażenia skóry, biegunek. W krajach azjatyckich w medycynie ludowej sok z owocu traktowany jest od lat jako lek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny, przy zatruciach pokarmowych i przy ogólnym osłabieniu.

 

Naukowcy również “pochylili się” nad tą rośliną.

Firmy farmaceutyczne też korzystają z mangostanu wykorzystując jego wspaniałe właściwości przy produkcji różnych leków.

Mangostan to wspaniałe źródło błonnika, białka,  węglowodanów, witamin z grupy B oraz C, A, E, minerałów, m.in. potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, cynk, magnez. Nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych. Bywa polecany jako składnik diety regulujący ciśnienie krwi i wspierającej zdrowie serca.

To co szczególnie wyróżnia ten owoc to ilość zawartych w nich antyoksydantów, ksantonów.

 

Spośród ponad 200 zidentyfikowanych ksantonów mangostan zawiera ich aż ok. 40!

Każdy ksanton ze względu na swoją budowę wspomaga leczenie różnych chorób. Skomasowanie w jednym owocu tak dużej ilości ksantonów powoduje, że ekstrakt z mangostanu ma tak dobroczynne działanie dla naszych organizmów.
Zdaniem naukowców, należą one do najsilniejszych związków przeciwutleniających i łączone są z właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwalergicznymi, poprawiającymi stan skóry, wspierającymi układ odpornościowy oraz przemianę materii.
Mangostan to owoc ogólnie odmładzający, wykazujący pozytywny wpływ na kondycję skóry zwalczając egzemę wysypki alergiczne i bakteryjne. Istnieją również niepotwierdzone jeszcze badania sugerujące, że tajski przysmak może zapobiegać rakowi skóry. 

To tylko mała część tak dobroczynnego działania mangostanu na zdrowie człowieka.

 

Z mangostanu możesz przyrządzać wspaniałe potrawy

Owoc jest często składnikiem różnych sałatek, kremów do ciast, lodów, a nawet ciast, sorbetów. Doskonałym produktem jest sok z mangostanu.

Wkrótce również w Polsce pojawi się wspaniały napój, który zachowując wszystkie właściwości tego owocu dodał ekstrakty innych owoców, które uzupełniają możliwości wspomagające nasze zdrowie.

Jeśli chcesz otrzymać informację o możliwości zakupienia tego produktu to zachęcam do zapisania się na mój newsletter i śledzenia oferty naszego sklepu. 

Podobało Ci się? Udostępnij
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *