Spirulina – zielone mięso, mleko Matki Ziemi.
Takie określenia spiruliny najlepiej wskazują na to, że jest to bogactwo witamin i minerałów. Przyjmowana regularnie ta zielono – niebieska alga może znacznie odbudować i poprawić nasze zdrowie.
Bardzo dużo informacji na ten temat można znaleźć w internecie. Zamieszczę tu tylko maleńką część…
Naukowo potwierdzone właściwości regularnego stosowania spiruliny:
- Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu
- Obniża ciśnienie krwi
- Usuwa metale ciężkie z organizmu
- Zapobiega powstawaniu raka
- Obniża poziom cholesterolu,
- Dodaje energii
- Przyspiesza utratę masy ciała
- Łagodzi problemy z zatokami
Spirulina nazywana bywa zielonym mięsem z powodu prawie 3-krotnie większej zawartości wysokowartościowego białka w porównaniu z mięsem. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, co stanowi najwyższą koncentrację jaką można znaleźć w żywności.
Suplementy diety zawierające spirulinę mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety dla osób ograniczających spożycie produktów mięsnych i białka mlecznego np. wegetarian. Mogą również stanowić alternatywne źródło peptydów dla osób nietolerujących białka z innych produktów wysokoproteinowych.
Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy, makro i mikroelementy.
Spirulina jest najbogatszym, znanym obecnie źródłem kwasu gamma linolinowego (GLA) w diecie człowieka. Ma on wpływ na układ odpornościowy.
Za czasów Azteków i wśród plemion afrykańskich znad jeziora Czad spirulina stosowana była w kuchni, kosmetyce oraz lecznictwie. Nowego znaczenia i rozgłosu nabrała w 1988 r. po ogłoszeniu przez naukowców z NASA, że ze względu na swoje właściwości będzie hodowana w kosmosie i stanie się pokarmem dla astronautów.