Jak poprawić swoją odporność?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy zdecydowanie bardziej narażeni na zmniejszenie odporności naszego organizmu. Pojawiają się niedobory składników mineralnych, witamin, wypadanie włosów. Warto więc już wcześniej pomyśleć o zwiększeniu naszej odporności, wykorzystując w tym celu różne dostępne u nas rośliny, zioła, odpowiednią dietę. Powinniśmy zadbać o to żeby pojawiło się w naszym menu jak najwięcej produktów zawierających duże ilości witaminy C, jak: dzika róża, acerola, rokitnik. Z wielu roślin możemy sporządzić nalewki, które pomogą nam w walce z infekcjami.

Dzika róża

Jeżeli masz możliwość nazbierania owoców dzikiej róży to koniecznie zrób np. konfiturę albo sok, a będziesz mieć pyszny dodatek do potraw i równocześnie zastrzyk dużej dawki witaminy C, ponieważ róża zawiera jej 2 razy więcej niż cytryna. Ten owoc jest również antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Jedz go dużo, a zobaczysz jak poprawia się Twój wygląd gdyż róża działa też odmładzająco na organizm. Możesz też przygotować wspaniałą nalewkę na spirytusie, która może być doskonałym lekarstwem w przypadku przeziębień.

Wybierz się na spacer w poszukiwaniu dzikiej róży…i zrób pyszną, aromatyczną nalewkę. Nazbieraj owoców dojrzałych. Róża powinna być troszkę przemarznięta. Jeśli nie było jeszcze przymrozków to włóż owoce na 2 doby do zamrażarki dla pozbawienia goryczki.

Nie musisz usuwać pestek, jak w przypadku konfitur, trzeba jednak każdy owoc umyć,usunąć ogonki i ponakłuwać. Najbardziej znana lecznicza nalewka z dzikiej róży to starolitewska żenicha – nalewka, którą podawano w domach panien na wydaniu. Na 1 kg owoców potrzeba 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Jeśli chcesz mieć delikatniejszą nalewkę, możesz zmienić proporcje. Do tego dodajesz 0,5 l miodu i 0,5 l wody. Całość doprawia się 6 goździkami i łyżką suszonego kwiatu rumianku i mięty.

Czarny bez

Wspiera walkę z infekcjami  Szybciej pozbywasz się kaszlu, kataru i wszelkich zapaleń, idealnie zabezpieczasz i leczysz organizm przed stanami, w których nie pomagają antybiotyki.

Owoce czarnego bzu nie powinny być zjadane na surowo, mogą być nieco toksyczne. Należy je najpierw potraktować wysoką temperaturą w piekarniku, albo zagotować. Do przygotowania nalewki potrzeba 700 g dojrzałych, pozbawionych szypułek, owoców na 900 ml alkoholu. Należy je gotować przez kilka minut w 0,5 l wody, aż do wrzenia. Po przecedzeniu owoce warto wykorzystać do sporządzenia dżemu lub konfitury. Tak przygotowany sok miesza się ze spirytusem (ok. 900 ml) i dodaje wyciśnięty sok z połowy cytryny. Postawić w ciepłym miejscu w szklanym naczyniu. Po upływie tygodnia dodaje się do niej cukier rozpuszczony w wodzie (szklanka cukru na pół szklanki wody). Nalewka z czarnego bzu musi leżakować co najmniej 3 miesiące.

Imbir

Posiada również właściwości odkażające.  Nalewkę przygotowujemy z miodu lipowego (2 łyżki), pokrojonego drobno imbiru (ok. 10 dg) i soku z 2 cytryn.
Zalewamy to alkoholem (ok. 0,5 l). W zakręconym słoiku zostawiamy na 6 tygodni, codziennie potrząsnąć słoikiem dla lekkiego przemieszania. Po 6 tygodniach filtrujemy. Gdy dopada Cię przeziębienie stosuj ok. 10 ml nalewki 3 razy dziennie.

Nasze babcie posiadały swoje przepisy na różnego rodzaju nalewki, które miały nas chronić przed chorobami okresu jesienno-zimowo-wiosennego. Część z nich jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, część zaginęło. Cieszy fakt, że dzisiaj powstaje wiele gotowych suplementów, zawierających bardzo dużo korzystnie działających na podniesienie odporności ziół i roślin z całego świata. Ułatwiają nam one dbanie o swoje zdrowie, a co ważne jest coraz więcej takich produktów,
które nie posiadają szkodliwych środków konserwujących. Wiele z nich można aplikować również dzieciom.

Podobało Ci się? Udostępnij
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *