Jak poprawić swoją odporność?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy zdecydowanie bardziej narażeni na zmniejszenie odporności naszego organizmu. Pojawiają się niedobory składników mineralnych, witamin, wypadanie włosów. Warto więc już wcześniej pomyśleć o zwiększeniu naszej odporności, wykorzystując w tym celu różne dostępne u nas rośliny, zioła, odpowiednią dietę. Powinniśmy zadbać o to żeby pojawiło się w naszym menu jak najwięcej produktów zawierających duże ilości witaminy C, jak: dzika róża, acerola, rokitnik. Z wielu roślin możemy sporządzić nalewki, które pomogą nam w walce z infekcjami.

Dzika róża

Jeżeli masz możliwość nazbierania owoców dzikiej róży to koniecznie zrób np. konfiturę albo sok, a będziesz mieć pyszny dodatek do potraw i równocześnie zastrzyk dużej dawki witaminy C, ponieważ róża zawiera jej 2 razy więcej niż cytryna. Ten owoc jest również antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Jedz go dużo, a zobaczysz jak poprawia się Twój wygląd gdyż róża działa też odmładzająco na organizm. Możesz też przygotować wspaniałą nalewkę na spirytusie, która może być doskonałym lekarstwem w przypadku przeziębień.

Wybierz się na spacer w poszukiwaniu dzikiej róży…i zrób pyszną, aromatyczną nalewkę. Nazbieraj owoców dojrzałych. Róża powinna być troszkę przemarznięta. Jeśli nie było jeszcze przymrozków to włóż owoce na 2 doby do zamrażarki dla pozbawienia goryczki.

Nie musisz usuwać pestek, jak w przypadku konfitur, trzeba jednak każdy owoc umyć,usunąć ogonki i ponakłuwać. Najbardziej znana lecznicza nalewka z dzikiej róży to starolitewska żenicha – nalewka, którą podawano w domach panien na wydaniu. Na 1 kg owoców potrzeba 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Jeśli chcesz mieć delikatniejszą nalewkę, możesz zmienić proporcje. Do tego dodajesz 0,5 l miodu i 0,5 l wody. Całość doprawia się 6 goździkami i łyżką suszonego kwiatu rumianku i mięty.

Czarny bez

Wspiera walkę z infekcjami  Szybciej pozbywasz się kaszlu, kataru i wszelkich zapaleń, idealnie zabezpieczasz i leczysz organizm przed stanami, w których nie pomagają antybiotyki.

Owoce czarnego bzu nie powinny być zjadane na surowo, mogą być nieco toksyczne. Należy je najpierw potraktować wysoką temperaturą w piekarniku, albo zagotować. Do przygotowania nalewki potrzeba 700 g dojrzałych, pozbawionych szypułek, owoców na 900 ml alkoholu. Należy je gotować przez kilka minut w 0,5 l wody, aż do wrzenia. Po przecedzeniu owoce warto wykorzystać do sporządzenia dżemu lub konfitury. Tak przygotowany sok miesza się ze spirytusem (ok. 900 ml) i dodaje wyciśnięty sok z połowy cytryny. Postawić w ciepłym miejscu w szklanym naczyniu. Po upływie tygodnia dodaje się do niej cukier rozpuszczony w wodzie (szklanka cukru na pół szklanki wody). Nalewka z czarnego bzu musi leżakować co najmniej 3 miesiące.

Imbir

Posiada również właściwości odkażające.  Nalewkę przygotowujemy z miodu lipowego (2 łyżki), pokrojonego drobno imbiru (ok. 10 dg) i soku z 2 cytryn.
Zalewamy to alkoholem (ok. 0,5 l). W zakręconym słoiku zostawiamy na 6 tygodni, codziennie potrząsnąć słoikiem dla lekkiego przemieszania. Po 6 tygodniach filtrujemy. Gdy dopada Cię przeziębienie stosuj ok. 10 ml nalewki 3 razy dziennie.

Nasze babcie posiadały swoje przepisy na różnego rodzaju nalewki, które miały nas chronić przed chorobami okresu jesienno-zimowo-wiosennego. Część z nich jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, część zaginęło. Cieszy fakt, że dzisiaj powstaje wiele gotowych suplementów, zawierających bardzo dużo korzystnie działających na podniesienie odporności ziół i roślin z całego świata. Ułatwiają nam one dbanie o swoje zdrowie, a co ważne jest coraz więcej takich produktów,
które nie posiadają szkodliwych środków konserwujących. Wiele z nich można aplikować również dzieciom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *